Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Το σώμα είναι το περιτύλιγμα της ψυχής. Είναι το όχημα που χρησιμοποιούμε για το ταξίδι της ζωής. Είναι το μέσο που μας οδηγεί στην απελευθέρωση των συναισθημάτων μας. Όταν λοιπόν φροντίζουμε μέσα από την κίνηση, την ομαλή λειτουργικότητα του σώματός μας τότε χαρίζουμε παράλληλα την αρμονία στη ψυχή μας και την καθαρή σκέψη στο πνεύμα μας.

 

images.php
Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα που σχετίζεται με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Οι πολίτες σήμερα απόλυτα συνειδητοποιημένοι γνωρίζουν πως η φυσική αγωγή γενικότερα συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμεληθεί και να υποβαθμιστεί θυσιάζοντάς την στο βωμό της «υποτιθέμενης» κρίσης.
Η τακτική σωματική άσκηση προάγει την υγεία, διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το βάρος, συντηρεί υγιή τα οστά, τους μυς και τις αρθρώσεις , μειώνει τον κίνδυνο διάφορων νόσων. Σε μία κοινωνία που απευθύνεται σε μορφωμένους πολίτες πια, δεν χωράει δεύτερη σκέψη για την αναγκαιότητα ένταξης της άσκησης του σώματός στην καθημερινότητα, ως πηγή ευρωστίας. Όπως αντίστοιχα οφείλουμε να δίνουμε διαρκή τροφή στο πνεύμα μας μέσα από την ανάλογη καλλιέργεια καθώς και στην ψυχή μας μέσα από τις τέχνες, την επικοινωνία και το συναίσθημα έτσι αντίστοιχα οφείλουμε να προστατεύουμε και να καλοδιατηρούμε το μέσο που «κουβαλάει» όλα αυτά… δηλαδή το σώμα μας !
Γι αυτό όταν μιλάμε για άσκηση, κίνηση, γυμναστική, δραστηριότητα… όπως θέλετε πείτε το… μη σκέφτεστε αυτά που εσφαλμένα μας έχουν προβάλλει ως πρότυπα… φουσκωτά κορμιά και ανορεκτικές φιγούρες κάνοντας υπερβολικές, επίπονες και ατελείωτες ώρες εκγύμνασης σε χώρους που μάλλον μας προκαλούν αντιπάθεια και αποστροφή. Όχι αυτή η εικόνα δεν έχει σχέση με την επιστήμη της Σωματικής Άσκησης, αυτές οι νοοτροπίες σε καμία περίπτωση δεν αφορούν ανθρώπους που έχουν ευρύτερη παιδεία αθλητική.
Αφού λοιπόν φίλοι μου είστε γνώστες όλων αυτών των πληροφοριών τότε θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι οφείλετε στον εαυτό σας πάνω απ όλα να επιλέξετε με πλήρη σοβαρότητα τον επαγγελματία που θα σχεδιάσει και θα σας προσφέρει το πρόγραμμα άσκησης που σας ταιριάζει..
Η σωματική άσκηση λοιπόν είναι ολόκληρη Επιστήμη και μόνο σε Επιστημονικά καταρτισμένους ανθρώπους θα πρέπει να απευθύνεστε. Η γυμναστική δεν είναι πολύπλοκες χορογραφίες, χιλιάδες επαναλήψεις και ασήκωτα βάρη. Δεν είναι στιλάτα ρούχα, μαλλί κομμωτηρίου, μουσική στη διαπασών και κοπανιόμαστε πάνω κάτω σαν τα χταπόδια.
Γιατί πέρα από την πλάκα, το χάσιμο χρόνου και τα πεταμένα χρήματα αυτό που περισσότερο θα σας στοιχήσει είναι η σωματική σας ακεραιότητα. Κάτι με το οποίο δεν πρέπει να παίζετε. Είναι πολύ, πολύ κρίμα να τραυματίζεστε ή να καταστρέφετε το σώμα σας και τον οργανισμό σας από αυτό που θα έπρεπε μόνο καλό να σας προσφέρει. Το να μην έχετε αποτέλεσμα βέβαια είναι το λιγότερο…
Δυστυχώς για λόγους κέρδους να το πω; Για λόγους μιζέριας;… συμβαίνει το εξής: διάφοροι άνθρωποι που ασχολούνται εμπειρικά ή από ενδιαφέρον με τη γυμναστική, εργοδότες τους «βαπτίζουν» με δέκα μαθήματα… και γυμναστές ! Γι αυτό λοιπόν πάρτε τις πληροφορίες σας και απαιτήστε τα δέοντα.
Ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ο ειδικευμένος και διαρκώς ενημερωμένος θα εξετάσει όλες εκείνες τις προσαρμογές του ανθρώπινου οργανισμού που συντελούνται κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης . Τους παράγοντες που επηρεάζουν τις προσαρμογές αυτές και τους μηχανισμούς που τις διέπουν. Ωστόσο θα ανοίξει το δρόμο στον αθλούμενο του για προσωπική έκφραση, επικοινωνία και βιωματική ευτυχία. Η ιατρική της άσκησης, η βιομηχανική, η εργοφυσιολογία, η φυσικοθεραπεία, η προπονητική αλλά και η ψυχολογία βασικότατες γνώσεις του και όχι μόνο, που θα πρέπει να εφαρμοστούν με τον πιο σωστό και άρτιο τρόπο ώστε να διδάξει πάνω απ όλα και το πιο σημαντικό… που είναι η αγάπη για τον αθλητισμό !
Μαρίνα Αθανασίου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *